Ladakh

Tiel audio visual: gebeden in de wind
In 2005 was het niet veilig in Nepal vanwege de burgeroorlog. Toen we in 2001 in het Everest gebied waren, hoorden we soms schoten in de bergen van de strijd. Zoals gebruikelijk in Nepal hoefden we ons geen zorgen te maken, maar het voelde wel anders.
Ladakh bleek een mooi alternatief. Weidse uitzichten over een zeer bijzonder landschap.
Deze audio visual is geïnspireerd door de film Samsara van Pan Nalin gemaakt in 2001. Een spirituele liefdesgeschiedenis gesitueerd in Ladakh. De zoektocht van een jonge boeddhist naar spirituele verlossing van het leven.  En de strijd van een vrouw om deze monnik te laten kiezen voor een aards bestaan.

Tekst audio visual:
De kleuren van het weidse landschap van Ladakh komen in de gebedsvlaggen terug. Naar alle windstreken waaien de boodschappen uit. Over een kaal onherbergzaamland met zijn reusachtige Himalayatoppen. Over een moeilijk te doorgronden land.  Een land met religieuze waarden die hoger zijn dan de omringende bergen. Een buitenstaander voel ik mij. Ik probeer het boeddhistische  zijn te begrijpen. Of het niet zijn in een zwijgend landschap.Voor de boeddhisten zijn de bergen  een spirituele grens met de hemel en een beproeving naar de heilige plaatsen. Langs oude stoffige rivierdalen. Langs gegroefde gronden.  Langs manimuren die de weg naar de volgende gompa wijzen. Langs sporen van de wind. Langs de voetstappen van duizenden eerdere pelgrims. Over dezelfde pelgrims paden loop ik langs de verschillende kloosters. De bergen doen me denken aan de boeddhistische levensdoel, het ontstijgen van de menselijke geest. Zangerig opgezegde mantras klinken door de kloosters.  Een  eindeloze herhaling om de eeuwigheid aan te roepen. Vol overgave en zonder innerlijke twijfel. Vol heilige overtuiging .Een gunstige wedergeboorte is belangrijker dan het leven zelf. Als een pelgrimspad naar verlichting. Als …    Er is een hemels vertrouwen in de Samsara, de kringloop van geboorte, dood en wedergeboorte.Veel bewondering heb ik voor deze bezielde levenshouding. Veel respect heb ik voor de manier waarop men het huidige lot op aarde ondergaat. Veel ….   De weg van Boeddha is lang. Voor mij zou Ladakh een hele  ruwe incarnatie zijn.We lopen in een film, Een film die Samsara heet. Het stof slijt. De boodschap niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.