Grand Staircase

Een gebied in Utah waar heel veel verschillende aardlagen zichtbaar zijn. Was er voor het eerst in 1983, Na mijn studie wilde ik wel eens het westen van de USA zien. Op de fiets en ik bleef net zolang totdat mijn geld op was. Die reis duurde ruim 5 maanden en was een enorme belevenis.
Dat gebied sprak mij zo aan dat ik er nog meerdere malen ben terug geweest.
De audio visual heeft een onderliggende boodschap van Edward Abbey was dat we niet alles hoeven willen ontdekken in de wereld. Die pointe moet ik ook beter uitwerken. Edward Abbey is mijn favoriete schrijver. Hij vertelt over de natuur van het westen van de verenigde staten en de verhalen in de natuur. Bij natuurseries valt er vaak een verhaal te vertellen, wat niet altijd wordt gedaan. Dat vind ik een gemiste kans, want het maakt een audio visuals zoveel boeiender.

Tekst audio visual:
De Grand Staircase is de geologische benaming voor een gebied dat zich uitstrekt van Noord Arizona tot ver in Utah. De Grand Staircase is vernoemd naar de vele aardlagen die in dit gebied aan de aardoppervlakte zichtbaar zijn.In de toplaag zijn de pilaren van Bryce ingesleten. Een adembenemend hoogtepunt. 50 mile zuidelijker en 1 mijl dieper heeft de Colorado rivier zich ingesleten in Colorado Plateau. De Grand Canyon.
Natuurschoonheid beperkt zich niet alleen tot de nationale parken. Er zijn vele andere gebieden te vinden met bijzondere rotsformaties zoals de Wave en Coyote Buttes.
De soms surrealistisch gevormde rotsen vormen een geologisch fantasielandschap. Deels zijn het versteende zandduinen en deels diverse soorten zandsteen. Een zachtere laag erodeert onder invloed van weer en wind gedurende het komen en gaan van de seizoenen. Vocht dringt de scheuren van de rots binnen en bevriest ‘s nachts. Hardere lagen daarboven blijven in tact. De rotsen kleuren rood door de ijzeroxide. Meer poreuze lagen zorgen voor een sneller oxidatieproces, waardoor de witte strepen te zien zijn.
Ik ben nu in de White Pocket, een gebied waarbij de geologische ontstaansgeschiedenis nog steeds onduidelijk is. In dit deel van de Grand Staircase liggen de aardlagen niet horizontaal, maar zijn het massieve golven afgedekt met een laag witte versteende modder.Sommigen geologen zien bewijzen voor een meteorietinslag. Andere geologen, die ik daar ter plekke heb ontmoet, gaan uit van een vulkaanuitbarsting in een voormalig meer. In ieder geval moet het een heftig natuurgeweld geweest zijn, dat zich in een hele korte periode heeft afgespeeld. Volgens deze geologen zijn de landschapsvormen uniek en komen deze nergens anders ter wereld voor.
Bij het bekijken van de vele foto’s na terugkomst van deze indrukwekkende reis,  zie ik enkele beelden van een gebied 10 mijl voorbij de White Pocket. Daar zie ik dezelfde geologische vormen.Ik neem me voor de foto’s te mailen naar de geoloog. Eenmaal in de White Pocket geweest te zijn, zou ik toch wel de ontstaansgeschiedenis willen weten. Of niet …. ik lees nog eens de woorden van Edward Abbey.
Despite a small army of writers, painters, photographers, scientists, explorers, Indians, cowboys and wilderness guides, the landscape of the Colorado plateau lies stills beyond the reach of reasonable words;

Leave a Reply

Your email address will not be published.