IJsland

De beelden die nu op de website staan, zijn onderdeel geweest van 2 aparte series, Kerlingarfjoell en Landmanalaugar. De fotografie is analoog en gemaakt tijdens een fietstocht over de randweg van IJsland. Al langere tijd liep ik met het idee om de wereld als Gaia uit te beelden in een serie. Het natuurgeweld in IJsland past daar uitstekend bij.

Tekst audio visual: IJsland

Kind van de aarde
korstend lava bedekt
een gebroken lichaam
het lijf is stijfbevroren
in duistere schoonheid
aartslelijk soms
gestold maar sist nog onderhuids
het lichaam bloedt lava
de ruwe huid huivert,
warm en broos
onthaard van de bomen
eenzame getuigen van ontbering
zwanger van ingehouden geweld

IJsland rijst op vanuit de oceaan. Het eiland rommelend geboren vanuit de aarde en nog steeds gewikkeld in een krachtenspel verbonden met het binnenste van de aarde. Met een vulkanische scheppingsdrift vult de terug gesmeten lava de slinkende aarde weer aan.
De nieuwe gronden van de Noormannen waren  snel verdwenen in zee. De naakte rotsen uitgehongerd achterlatend. Ontworteld van hun bestaansbron. Overal littekens op een uitgemergelde naakte aarde, geïnfecteerd door weer en wind. IJsland werd het zwarte schaap van de schepping, rauw op de huid van de overblijvers.  De krachtmeting tussen mens en god verloren. Grillig met haar onaardse kleurschakeringen van de geel, bruin, rood, groen en grijsblauw getinte verwrongen bergen.  Een regenboog aan spectaculaire natuurverschijnselen.  Een onaards landschap op sterk water.  Zwart en grijs overheersen de andere doorweekte kleuren, waarbij hemel en aarde in elkaar vervloeien aan de getande horizon. Regen verandert in bevroren schoonheid, grijs gekleurd door het vulkaanstof . Helderblauwe ijsschotsen drijven over de ijsmeren ….gelijk een bevroren spiegelbeeld. Het smeltwater raakt in een stroomversnelling en is weer bron voor de korstmossen.
De noordenwind schraalt de zielen van de IJslanders, overlevend in overlevering.Eindeloos herhalend en verhalend over  trollen, elven, heksen, ijsreuzen en goden.Verhalen gevoed door onzichtbare natuurkrachten en ander niet te doorgronden oergeweld.Een bezield landschap uit de sage tijd. Legenden in steen.
De berken, die er af en toe te vinden zijn, zijn de aanduiding boom niet waard. Het zijn slechts korte haren op ruwstenen huid. Nieuwe bomen komen niet echt van de grond. Waarom eigenlijk? .. Omdat volgens de overlevering achter elke boom een IJslandse schone waakt. In het decor van de werkelijkheid leeft deze sage voort.

Leave a Reply

Your email address will not be published.