Update Himalaya Stove project

Het Himalaya stove project is opgegaan in een grotere organisatie. In een eerdere post heb ik aangegeven dat ik op zoek zou gaan naar een vergelijkbaar project. Bhakta mijn gids van 2021 woont in een kleiner dorp in de buurt van Jiri en houdt zich oa bezig met lokale dorpsinitiatieven om toiletten te installeren en verbetering van huizen. Het idee is nu om zonne energie te gebruiken voor het opwekken van electriciteit wat wordt gebruikt voor het koken in plaats van hout. Inmiddels zijn 2 setjes in bestelling, zonnepaneel, accu en electriciteits brander. Foto’s van de geplaatste In 2023 ga ik weer teug naar Nepal voor een volgende trekking en zal de gebruikerservaringen van deze setjes verzamelen. Indien positief ga ik weer geld inzamelen voor meerdere setjes.

Update software

Na enkele maanden werken met diverse software zijn onderstaand nu mijn programma’s

Voor het beheer van mijn digitale aantekeningen archief:

  • Obsidian voor tekstverwerking
  • Joplin voor alle ideeën mbt audio visuals en muziek
  • Apple notes als archief
  • Adobe pdf als pdf lezer, dit was voorheen “good notes”
  • Evernote als notitie verwerker en (nog steeds) voor alle land en geo informatie

Foto beheer software

  • Affinity mijn voorkeur als photoshop vervanger
  • On1
    Ben nu een uitprobeerversie van DXO aan het testen, had veel opnamen gemaakt in slecht licht van de laatse toneelvoorstelling van MAtigheid en Genoegen en merkte dat ik betere kleurresultaten kreeg met DXO. Tevens vind ik de ruisonderdrukking sneller werken, met ongeveer dezelfde resultaten dan ON1. Overweeg dan ook over te stappen naar DXO.

Locatiegevens met geo coördinaten.

Doel is om op mijn ipad en iphone, de interessante plaatsten te zien, met een foto of beschrijving erbij. en dat gevuld vanaf mijn PC. Daar gebruikte ik voorheen Lightroom mee. Via enkele omwegen kon ik daar google maps mee vullen. Ik moest regelmatig terug in mijn aantekeningen, hoe had ik dat ook alweer gedaan. En het was redelijk arbeidsintensief. Daar heb ik nu iets moois voor gevonden. https://www.monday.com/lang/nl/

Monday is een heel uitgebreid en prijzig “custom relation management” toepassing. Zij hebben ook een uitprobeer versie waarbij je tot 1000 locaties kan uploaden met foto’s erbij. kan dan ook voorlopig vooruit. Die worden gesynchroniseert naar mijn ipad en iphone. Uiteraard de vraag wat te doen na 1000 locaties… update 16-7; de proefperiode van monday is voorbij; ik blijk nu toch te moeten betalen voor de extensie naar google maps en het gebruiken van de foto’s. Dat is wel wat anders als de website van monday.com aangeeft …
Heb nu een proefperiode bij airtable van een maand; later checken wat deze applicatie doet. Het bekijken van een map op de ipad/iphone gaat via een website, iets minder makkelijk als monday. Zal komende periode nog andere mogelijkheden uitproberen.

AV software

AV Stumpfl Wings. Heb nu een demo versie van de opvolger Wings X.

Nature fights back

23 april as is er het jaarlijkse Nationaal AV festival van de NVBG. Ook dit jaar heb ik weer ingezonden. Het is derde deel in de drieluik over de klimaatveranderingen. Eerste deel was Atlantis (2002). Tweede deel is Bucketlist? (2021), en nu het derde deel “Nature Fights Back”. Inmiddels heb ik bericht ontvangen dat deze AV wordt vertoond, Er zijn altijd meer inzendingen als er projectietijd is, dus geen garantie dat bij inzending de AV ook wordt vertoond. Ben benieuwd. Hieronder enkele foto’s die niet in de AV zitten maar wel een indruk geven van de beelden.

Notes – Apple, Evernote, Joplin, Obsidian

In mijn zoektocht naar een Evernote vervanger ben ik al weer een stuk verder. Allereerst is voor mij Evernote (legacy) de meest gebruiksvriendelijke notitie toepassing die ik ken. Probleem is en blijft het regelmatig vast lopen van deze toepassing, waarbij ik dan enkele minuten moet wachten voordat ik verder kan. Dat heeft denk ik met name te maken met de grote hoeveelheid notities die ik heb. In een uiterst leerzame youtube video van Ali Abdaal beschrijf hij zijn zoektocht naar notes app en trok de vergelijking met een relatie. Er is volgens hem geen perfecte match maar je maakt keuzes op basis van je persoonlijkheid en investeert vervolgens veel tijd om je relatie beter te krijgen. Hij sluit zijn video af dat meerdere relaties niet werkt en dat dat het grote verschil is met een notitie app. Daar zijn wel verschillende relaties mogelijk. Vandaar dat ik nu notities aan het verhuizen ben naar diverse andere apps.
– Obsidian voor tekstverwerking
– Joplin voor alle ideeën mbt audio visuals en muziek
– Apple notes als archief
– Good notes als pdf lezer
– Evernote als notitiebewerker en (nog steeds) voor alle land en geo informatie
Door een groot aantal notes weg te halen uit Evernote merk ik dat de performance beter begint te worden.

Volgende stappen:
– good notes pdf verhuizen naar apple notes, kan nu wel maar dan is het 1 voor 1 en niet alles tegelijk
– Evernote geo informatie vullen. Grote kans dat Evernote Legacy alleen “read-only” wordt
– Ontwikkelingen van diverse apps volgen op beschikbaar komen van de Evernote geo functie

Geotagging met Lightroom

Afgelopen periode heb ik een manier gevonden om mijn Evernote plaatsen met geo coordinaten zichtbaar te maken op een kaart. Ik gebruik daarbij Lightroom Classic. Van de plaatsen die ik wil laten zien on een kaart, importeer ik een foto in Lightroom Classic. In Lightroom kan ik deze foto’s voorzien van geocoördinaten en van tags. In Lightroom heb ik een plugin geïnstalleerd van Jeffry Friedl “Geoencoding Support””. Daar zit een mogelijkheid in “view selected locations as KML in Google Earth” Deze KML file importeer in in google maps. Het resultaat is een kaart, die ik op mijn iPhone kan lezen. Super!

Dinner with the Addams Family

Een voorstelling van toneelvereniging Matigheid & Genoegen op 11,12 en 13 maart. Ik heb een repetitie mogen meemaken en sluit me helemaal aan bij de tekst op de aankondiging: “Het wordt weer een uiterst bijzondere voorstelling. Dit keer met zang, dans en boordevol hilarische, hartstochtelijke en hysterische momenten. Het publiek mag dit keer aanschuiven aan het diner in huize Addams bij een familie van op zijn zachtst gezegd, bijzondere figuren en gasten.”
Zie dat ik deze officieel nog niet gepost heb. Foto’s van de generale en voorstelling volgen nog …

Storm Corrie

.

Elk jaar hebben we met familie een week een huisje aan de kust. Dit jaar toevallig ook op 31 Januari. Laten we nu net een huisje hebben vlak bij de Oosterschelde werken. Deze werden uit voorzorg gesloten. Uiteraard de storm getrotseerd om mooie foto’s te maken. De golven waren niet zo hoog, de wind des te stormachtiger. De dag erop bleken er flinke stukken duin te zijn weggeslagen. Het voordeel van een storm is dat alle menselijke sporen in het zand worden gewist. Dit leverde hele mooie structuren op.

Note taking apps

Zoals wellicht bekend, gebruik ik voor het maken van aantekeningen veelal Evernote. Het laatste jaar is Evernote duidelijk minder actief in het uitbrengen van correcte updates. Daar heb ik ook regelmatig last van gehad. Evernote lijkt wat stabieler te worden, maar ik lees dat veel mensen Evernote nu verlaten. Deels vanwege de technische problemen, deels vanwege prijsverhogingen van de abonnementen en zeker ook omdat er volop alternatieve apps ter beschikking komen die soms ook gratis zijn. Afgelopen week heb ik Youtube bekeken op zoek naar een goede vervanger voor Evernote is. Ik ben de geo functie van Evernote nog niet tegengekomen in een andere note taking app. Maar die functie zit alleen in de Evernote classic die ik op mijn PC heb draaien. Nog niet in de meest recente Evernote 10 versie. Na downloaden en uitproberen van een aantal programma’s heb ik nu meerdere software apps:
– Evernote voor de plaatsen met de geo coördinaten – in afwachting tot verdere ontwikkelingen binnen Evernote of andere apps
– Evernote voor de synchronisatie van notities over pc, iphone en ipad
Atlas Obscura app op de iphone en ipad; veel info en geo coördinaten van interessante locaties
Obsidian op de PC voor mijn teksten notities en werkbestanden voor nieuwe teksten; Obsidian voor het schrijven geeft voor mij duidelijk meer functionaliteit dan Evernote, vanwege dubbele vensters. Zie deze Youtube video hoe je dit over kan zetten van Evernote naar Obsidian. In een betaalde versie kan je ook synchroniseren over meerdere systemen, die functie gebruik ik nog niet.
– Goodnotes 5 voor het lezen en doorzoeken van pdf files op mijn ipad. Let op, dit is geen gratis app!
Dit zijn mijn bevindingen tot zoverre. Grote kans dat bovenstaande toepassingen over een jaar anders zijn. Mochten er andere inzichten zijn hoor ik die graag!!

Nepal 2021

De doorsteek van Makalu naar het Everest gebied was al in 2020 gepland, maar helaas niet doorgegaan vanwege Corona. Zou het dit jaar wel lukken? Tot begin september geloofden we er echt niet in. Totdat de Nepalese regering enkele gebieden open stelde. Het Everestgebied heb ik altijd links laten liggen vanwege de grote hoeveelheid toeristen en weinig oorspronkelijk Nepal. Dat zou dit jaar heel anders kunnen zijn. Eind oktober was het zover. Naast Everest basecamp stond de drie-passen tocht in de planning. We hadden voldoende tijd, de tocht vanaf Jiri via de Pikes Peak was nieuw voor mij. De Pikes Peak staat erom bekend dat bij mooi weer de toppen zichtbaar zijn vanaf de Dhaulagiri tot en met Kanchenjunga. Ook was het plan om op het eind de cultural route naar Tumlingtar te lopen. We hebben veertig dagen een prachtige tocht gehad. Er waren wel toeristen, maar dan voornamelijk vanuit Nepal zelf en vanuit India. Het was zeer interessant om met de Nepalese toeristen uitgebreid over Nepal te praten. De oorspronkelijke Nepalese cultuur ontmoetten we de laatste dagen op weg naar Tumlingtar. We kunnen onze gids en dragers Bakhtar, Phurelie en Kare van trekaroundnepal meer dan aanbevelen. Heel flexibel en ervoor zorgend dat we een geweldige trekking hebben gehad. Ik heb nog veel gefotografeerd. Niet voor een vergelijkbare AV als adembenemend Nepal na de aardbeving van 2015, maar wel voor een aantal mooie sfeer impressies. Hieronder een voorproefje.